It's Rite!
Betöltés...
Barbárfivérek interjú


Tibbah és Deego régi motorosai a hazai hiphop köröknek, megannyi zene és projekt köthető a nevükhöz. A Disznóól című anyag kapcsán szó esett a saját kiadójukról, videóklipekről és a családi támogatás fontosságáról is.

 

-Előttem a Disznóól lemez, mely sokak szerint az utóbbi idők legerősebb Bloose Broavaz cucca, mind küllemre, mind belső tartalomra ez már egy más kiadvány. Melyek az előrelépésetek szerintetek legfontosabb elemei?

- Próbálunk felzárkózni a külföldi minőséghez, küllemhez, beleértve a zenei alapokat és a dizájnt is. Tudatosan felépített mind a szövegi, mind a zenei oldala is a lemeznek. Talán az a különlegessége a lemeznek, hogy pl. egy Ábécédélet trekk is 100%-osan boom bap beat, mégis tartalmilag igen erős.

 

- Két elég erős és emblematikus személye vagytok a hazai hiphopnak, hogy megy a közös munka, mit szerettek és mit kevésbé a másikból, őszintén?

- A közös munka lényege, hogy össze kell veszni az elején, a közepén és a végén, aztán gyorsan közös nevezőre kell jutni, nálunk ez kb. 10 másodpercig tart. Utána mindketten arra koncentrálunk, hogy amin épp dolgozunk azt a tudásunknak megfelelően a legprecízebben készítsük el. Ha az egész képet nézzük semmi másról nincs szó, hogy mindenki hozza a maga zenei-szövegi stílusát és ebből próbálunk közös erővel egy egységes és ütős produktumot létrehozni. Amúgy ha valaki végiggondolja, mi már lassan 10 éve együtt dolgozunk, talán ez volt az a lemez ahol tényleg 100%-ban csak ketten dolgoztunk össze.

 

- Miben kell még szerintetek a Bloose csapatának fejlődnie, melyek az aktuális célok?

- Egy erős csapatnak érezzük magunkat ahol mindenki szabadon dolgozik a lemezeken, megjelenéseken. Mindenkinek vannak céljai, közösek és egyéniek, talán az egyik legnehezebb feladat ezeket csapat szinten összehangolni. Ami már egyre jobban kezd működni, hogy mindig csak egy aktuális lemez van, amit a csapattagok szinte kivétel nélkül orrba-szájba próbálnak hirdetni. Nincs nálunk enyém-tiéd, hanem van egy nagy közös, amiből éppen a legfrissebb produkció emelkedik ki. Ami állandó cél, hogy csapatként fejlődjünk, ami pedig nem igazán rajtunk múlik a munkára fordítható összeg.

 

- Menjünk kicsit szakmai és technikai kérdésekre. Ha végtelen keret állna rendelkezésre, milyen vasakkal szerelnétek fel magatok a zenekészítéshez?

- Mindenkinél lenne még a wc-ben is stúdió ha épp nagy dolog közben kap el az ihlet is tudjuk felvenni, valamint az autónkban is lenne mobil MPC, ha éppen a piros lámpánál ráérzünk egy beat-re. Ha végtelen összeg állna rendelkezésünkre, valószínűleg olyan cuccot raknák össze, hogyha Jay-Z belépne az ajtón, úgy befosna, hogy a küszöbön defibrillálni kellene.

 

- Hogy jöttek amúgy a Disznóól lemez közreműködései? Meséljetek a Kriminaltól Simon Zsoltig, miért pont ők?

-Egy album készítésénél a közreműködők kiválasztása természetesen tudatosan történik és fontos, hogy ne olyan szempontok alapján döntsön az ember, hogy a szomszédja, unokatesója, vagy a legjobb barátja legyen, hanem egy olyan előadó, aki mind technikailag mind tartalmilag pluszt adjon a munkához. Úgy gondoljuk, hogy ez az új lemeznél 100%-osan sikerült, a meghívott dj-k és emszík szinte a sajátjukként, mindent beleadva dolgoztak a számokon.

 

- A szövegeket hallgatva precíz és letisztult ismét a verbál szakasz, erős a mondanivaló,

- amit sokan hiányoltak mostanában tőletek. Most kapott újra lendületet a brigád?

- Nem. A visszajelzések alapján nekünk nem tűnt fel, hogy tartalmilag probléma lett volna a lemezeinkkel. Természetesen mindig lesz olyan hallgató aki nem tud azonosulni egy adott témával, vagy éppen nem tudja értelmezni a sorokat, de ezen mi nem segíthetünk és nem is akarunk.

 

- Regisztráltatok a Red Bull Made in Garage versenyére, ahol hallgatottság szerint 2. jelen pillanatban a duó, de az első tíz helyen álló versenyzőből öt hiphop stílusú, ami nagyon jó érzés. Milyen klipet készítenétek, illetve úgy "álleszcuzámmen" mi a véleményetek a hazai rap előadók videóiról, hisz elég nagy dömping van e téren mostanság?

- Ha ezt a lehetőséget megkapnánk, valószínűleg elő tudnánk állni egy olyan forgatókönyvvel vagy ötlettel ami sokkolná a hazai hiphop közönséget, természetesen jó értelemben. Nem derogál viszont csinálni a kis garázs-sufnitunning videóinkat sem, hiszen akik szeretnek minket már szinte elvárják tőlünk, hogy egy-egy trekk mellé egy minimál kis vizualitás is párosuljon. Fontos még megjegyezni, hogy a RBMG mellett is készülünk még valamennyivel komolyabb technikai hátterű, videóklipre, de ez még rengeteg tényezőn múlik. Mindenképpen jó, hogy ennyi videó készül, hiszen talán ez az egyik legnagyobb hiányosság és bármennyire is furcsa ez 2009-ben itthon még gyerekcipőben jár, tehát valószínűleg még csak később fognak készülni igazán durva klipek.

 

 

- Munka mellett zenélni jó pár éve aktívan, x lemez, közreműködés, zene, szöveg után mi

inspirál még mindig, hogy tudtok egyről a kettőre a lépni, illetve a család hogy viseli, támogatja a dolgot?

- A család a legeleje óta maximálisan segít és támogat minket, valamint tolerálja az evvel járó dolgokat. Mivel mi tényleg dolgozunk(!), ezért tényleg rengeteg lemondással és odaadással jár a zenélés, gondolunk itt a szabadidőre, szórakozásra, kikapcsolódásra szánt időre, ami végül zenélésre megy el. Ezek miatt kurvára nem tartjuk hitelesnek azokat az emszíket, akik az élet dolgairól pofáznak, úgy, hogy életünkben még csak a közelébe sem kerültek munkának.

           

Ez már rég nem egy hobby, hanem egy életforma. Ami a mai napig előrevisz talán az, hogy erőt ad, a zenére szánt idő szinte kivétel nélkül kikapcsolódást nyújt, önmegvalósítás, minden egy fellépés egy újabb kihívás. Mivel nem tudjuk annyi órában művelni, amennyiben szeretnénk, hanem tényleg szorítani kell ennek időt, ezért talán a zenével töltött percek a legértékesebbek.

 

- 2009. őszén, mikor uszító oldalak és egyének kereszttüze próbálja bemocskolni és félrevezetni a hazai hiphop bizonyos előadóiról kialakult képet, mi az üzenetetek a nagyközönségnek?

- Félrevezetni csak azt lehet, aki félrevezethető. A hallgatók nagy része úgy gondoljuk képes eldönteni, hogy egy adott előadóról mit gondol, a saját értékrendjében Ő hova sorolja azt.

 

Szöveg: hiphop.hu
Fotók: 50
Barbár/Bloose infók: www.bloosebroavaz.hu


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: hetven-kettő   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK